Leírás

DIÓ AKÁCMÉZBEN:
Ez a páros biztosítja a szervezet számára az összes szükséges vitamint, ásványi anyagot, fehérjét, zsírokat és szénhidrátokat. Ezért érdemes minden nap fogyasztani! Bármeddig eláll és az érési folyamat csak jót tesz neki.
Az AKÁCMÉZ semleges, enyhe zamatú méz, amely világos színű és sokára kristályosodó, ezért kiválóan alkalmas a diós méz elkészítésére. A magyar akácméz hungaricum.
A dióbél nemcsak a bélműködést serkenti, de bőséges vitaminforrás is. Segít megőrizni a vérerek rugalmasságát. Hatékony gyomor- és bélhurut ellen. Fontos szerepe van a rák megelőzésében. Szabályozza a vérnyomást, erősíti az immunrendszert és serkenti az agyműködést.
Nemcsak finom édesség, de hihetetlenül egészséges is!

 

Leírás:
Kedves érdeklődő!

Szeretném röviden bemutatni a családi vállalkozásunkat, azaz a Molnár Méhészetet, amely helyileg Jászberény, a Jászság fővárosában található.
Édesapámnak – tanyasi tanítóként – mindig volt néhány méhcsaládja. Így már gyerekkoromban megismerkedhettem a méhészkedéssel. Az egyik feladatom az volt, hogy a füstölő mindig füstöljön, ami gyakran nem sikerült.
Amikor megnősültem, nekünk adta az akkori méhállományát, ami 16 család volt.
Ennek már 40 éve…
Igazán akkor kezdődött minden!
A feleségemnek is nagyon tetszett a gondolat, hogy esetleg ez legyen a mi közös vállalkozásunk. Ezen felbuzdulva mindketten elvégeztük a méhésziskolát és fejlesztettünk.
Mára közel 300 méhcsaláddá nőtte ki magát az állományunk.
Időközben természetesen modernizáltunk, gépesítettünk, piacot építettünk.
Nagy örömünkre a fiunk folytatja tovább ezt a szép foglalkozást.
Ő már az életformáját is ehhez alakította ki, hiszen feleségével és két kisgyermekével tanyára költözött. Hamarosan a bioméhész névjegyet (titulust) is megkapja. Igaz, hogy mindketten egyetemi diplomával rendelkeznek, mégis úgy döntöttek, hogy ezt a szép, régi mesterséget szeretnék tovább folytatni. Most már mindketten méhész szakmunkások is.
Nagy büszkeséggel tölt el, hogy 2020-ban a Gyulai Mézversenyen az Akác mézük és az Erdei mézük arany minősítést kapott. Az Erdei méz pedig kategória győztes is lett!
Képességeinkhez, lehetőségeinkhez és korunkhoz igazítottuk a vállalkozáson belüli munkamegosztást. Így feleségem a szaporítással és pempőtermeléssel foglalkozik. Ez nagy odafigyelést és szaktudást igényel, de nem kell nagy súlyokat mozgatni.
Mi a fiammal (és néha külső segítséggel) a méztermelést (vándorlást), a virágporgyűjtést bonyolítjuk. A mi feladatunk a méhek egészségének a védelme is.
A menyem és a lányom a méz kiszerelésében, a gyertyakészítésben, a méz népszerűsítésében (marketingben), valamint az értékesítésben támogatják a családi vállalkozást. Sőt már a kis unokák is „besegítenek” a maguk módján: a méhek itatásában, a lépek fedelezésében, a mézes üvegek felcímkézésében.
Természetesen nem mindig értünk egyet, vannak vélemény különbségek, de egy irányba haladunk és ez a lényeg!
Úgy gondoljuk, hogy ezt a szép hivatást a méhek és a természet szeretete nélkül nem lehet csinálni. Nagy odafigyelés és alázat kell ahhoz hogy az egyensúlyt megtaláljuk az ember és a természet (méhek) között.
És szeretnénk még tovább folytatni, ameddig az egészségünk és erőnk engedi.
A magyar méhésztársadalom megbecsülését is magaménak tudhatom, hiszen 2017-ben megkaptam a Magyar Méhészetért emlékplakettet, amellyel közösségépítő munkámat ismerték el. Ugyanebben az évben Miniszteri Elismerő Oklevelet is kaptam.
35 évig voltam a Jászsági Méhészegyesület vezetője és a Nemzetközi Mézvásár megálmodója és szervezője.

Molnár György méhészmester

 

Összetevők:

akácméz, dióbél