Leírás

HÁRS MÉZ: Erősen hársfavirág illatú méz. Színe a gyűjtés idejétől függően a világostól a sötét sárgáig terjed. Karakteres, kissé kesernyés, fűszeres ízű. Nyers ételek, italok ízesítésére is ajánlott.
Nyugtató, görcsoldó és fertőtlenítő hatású méz, így hatásosan csökkenti a köhögést. Légúti megbetegedések megelőzésére és gyógyítására is kiváló (asztma, hörghurut). Álmatlanság esetén is jó szolgálatot tesz (lefekvés előtt 1-2 teáskanállal). Csökkenti a lázat.
Lassan kristályosodik, de ez a méz beltartalmi értékét nem befolyásolja.
A hársméz a természet egyik legjobb ajándéka az emberi szervezet számára.
Kismamáknak,kisgyermekeknek és időseknek különösen ajánlatos a rendszeres fogyasztása. (napi 2-3 teáskanál)

Termékleírás:

Kedves érdeklődő!

Szeretném röviden bemutatni a családi vállalkozásunkat, azaz a Molnár Méhészetet, amely helyileg Jászberény, a Jászság fővárosában található.
Édesapámnak – tanyasi tanítóként – mindig volt néhány méhcsaládja. Így már gyerekkoromban megismerkedhettem a méhészkedéssel. Az egyik feladatom az volt, hogy a füstölő mindig füstöljön, ami gyakran nem sikerült.
Amikor megnősültem, nekünk adta az akkori méhállományát, ami 16 család volt.
Ennek már 40 éve…
Igazán akkor kezdődött minden!
A feleségemnek is nagyon tetszett a gondolat, hogy esetleg ez legyen a mi közös vállalkozásunk. Ezen felbuzdulva mindketten elvégeztük a méhésziskolát és fejlesztettünk.
Mára közel 300 méhcsaláddá nőtte ki magát az állományunk.
Időközben természetesen modernizáltunk, gépesítettünk, piacot építettünk.
Nagy örömünkre a fiunk folytatja tovább ezt a szép foglalkozást.
Ő már az életformáját is ehhez alakította ki, hiszen feleségével és két kisgyermekével tanyára költözött. Hamarosan a bioméhész névjegyet (titulust) is megkapja. Igaz, hogy mindketten egyetemi diplomával rendelkeznek, mégis úgy döntöttek, hogy ezt a szép, régi mesterséget szeretnék tovább folytatni. Most már mindketten méhész szakmunkások is.
Nagy büszkeséggel tölt el, hogy 2020-ban a Gyulai Mézversenyen az Akác mézük és az Erdei mézük arany minősítést kapott. Az Erdei méz pedig kategória győztes is lett!
Képességeinkhez, lehetőségeinkhez és korunkhoz igazítottuk a vállalkozáson belüli munkamegosztást. Így feleségem a szaporítással és pempőtermeléssel foglalkozik. Ez nagy odafigyelést és szaktudást igényel, de nem kell nagy súlyokat mozgatni.
Mi a fiammal (és néha külső segítséggel) a méztermelést (vándorlást), a virágporgyűjtést bonyolítjuk. A mi feladatunk a méhek egészségének a védelme is.
A menyem és a lányom a méz kiszerelésében, a gyertyakészítésben, a méz népszerűsítésében (marketingben), valamint az értékesítésben támogatják a családi vállalkozást. Sőt már a kis unokák is „besegítenek” a maguk módján: a méhek itatásában, a lépek fedelezésében, a mézes üvegek felcímkézésében.
Természetesen nem mindig értünk egyet, vannak vélemény különbségek, de egy irányba haladunk és ez a lényeg!
Úgy gondoljuk, hogy ezt a szép hivatást a méhek és a természet szeretete nélkül nem lehet csinálni. Nagy odafigyelés és alázat kell ahhoz hogy az egyensúlyt megtaláljuk az ember és a természet (méhek) között.
És szeretnénk még tovább folytatni, ameddig az egészségünk és erőnk engedi.
A magyar méhésztársadalom megbecsülését is magaménak tudhatom, hiszen 2017-ben megkaptam a Magyar Méhészetért emlékplakettet, amellyel közösségépítő munkámat ismerték el. Ugyanebben az évben Miniszteri Elismerő Oklevelet is kaptam.
35 évig voltam a Jászsági Méhészegyesület vezetője és a Nemzetközi Mézvásár megálmodója és szervezője.

Molnár György méhészmester

Összetevők:

hárs méz