Leírás
A Tóalmási füstölt kötözött sonka csont nélküli bőrös sertéscomb és -lapocka felhasználásával készül.
A kiformázott 1,65 kilogramm súlyú bőrös combdarabokat sonkahálóba húzzuk majd szárazon sózzuk, hagyományosan pácoljuk, érleljük és kőfüstölőben kemény fával füstöljük.
A konyhasón és pácsón kívül semmilyen más színező, állományjavító, érlelés gyorsító adalékanyagot nem használunk fel a gyártás során.
Főtten jól szeletelhető, alakja kissé hosszúkás, gömbölyded alakú, egyharmada–fele felületén bőrös, maximum 1 cm szalonnaréteggel.
A kellemesen füstölt, sós ízű sonka száraz, hűvös helyen tárolandó.
Felhasználási javaslat:
A kötözött sonkát egy éjszakára hideg vízbe áztassuk be, hogy a felesleges sótartalom oldódhasson belőle.
Következő nap a sonkát hideg vízben tegyük fel főzni, majd a forrást követően kb 15–20 perc után öntsük le róla a főzővizet és tegyük át a sonkát tiszta meleg vízbe.
Főzzük tovább a sonkát és ebben a vízben ízlés szerint ízesítsük fokhagymával, szemes borssal, héjas vöröshagymával, esetleg néhány szál zöldséggel, répával.
Az így beízesített kötözött sonkát nagyon lassan, mint egy húslevest főzzük addig, amíg késszúrásra puha nem lesz.
A kész sonkát a főzőlével együtt tegyük hűvös helyre és fedő nélkül hagyjuk a levében kihűlni.
Természetesen a megfőtt meleg sonkát is azonnal lehet szeletelni, fogyasztani de az igazi az, amikor másnap hidegen kihűlve szeleteljük és a hozzávaló kalács, retek, zöldhagyma, torma, főtt tojás kiegészítőkkel együtt fogyasztjuk.
A húsvéti ünnepi asztal elengedhetetlen és legkiválóbb finomsága.
Tulajdonságok:
hagyományos érlelésű, kőfüstölőben füstölt termék
Összetevők:
nyers bőrös sertéscomb és -lapocka csont nélkül, konyhasó, pácsó
Minőségét megőrzi:
a csomagoláson jelzett időpontig
Kiszerelés:
egyenként vákuumcsomagolva
egy darab egész termék súlya: 1,5 kg
Szállítási és tárolási hőmérséklet:
száraz, hűvös helyen, hűtést nem igényel
|en
Értékelések
Még nincsenek értékelések.