Te is észrevetted, hogy mostanában nehezebben koncentrálsz? Minden elvonja a figyelmed, a szép idő, az eső, a pittyegés a telefonodon (amit célszerű lenémítani, ha fontos vagy határidős feladattal kell haladnod), nehezebben maradnak meg az információk, és könnyen elkalandozol?
Agyunk frissen tartásában ugyan olyan fontos szerepet játszik a pihentető, megfelelő mennyiségű alvás, mint a helyes táplálkozás!
Hogy könnyedén fel tudj készülni arra, ha koncentráció serkentőre lenne szükséged, elhoztunk neked néhány olyan ételt és italt, amivel fenntarthatod a figyelmet:
- HAL
A hal, amellett, hogy kiemelkedően jó fehérje forrás, omega-3 zsírsavban is gazdag étel – főleg a lazac, pisztráng, szardínia -, ami agyműködésünk kulcsa is egyben. Nélkülözhetetlen a tanuláshoz és a memória serkentéséhez, ráadásul lelassítja agyunk mentális hanyatlását és segít az Alzheimer kór megelőzésében!
- KÁVÉ
Mindannyian ismerjük a kávé jótékony hatását, és éppen emiatt nagyszerű a figyelem fenntartásához is. Két fontos összetevője, a koffein és az antioxidáns, az álmosságot okozó adenozin gátlásával fokozza az éberséget, javítja a hangulatot, és segít az összpontosításban. Viszont figyeljünk a mennyiségre, különben az ellenkező hatást érhetjük el vele!
- ÁFONYAFÉLÉK
Nem csak finom gyümölcsök, amik desszertnek is tökéletesek miközben „vigyáznak” az alakunkra, de számos egészségjavító hatással is rendelkeznek. Ezek a piros és sötét színű bogyós gyümölcsök javítják a memóriát és késleltetik a rövidtávú memória romlását. A jótékony hatását pedig a bennük lévő nagy mennyiségű antioxidánsoknak köszönhetjük.
- ÉTCSOKOLÁDÉ
Minél magasabb egy csoki kakaótartalma, annál egészségesebb. A csokoládéban található flavonoidok az agyunk tanulással és emlékezettel foglalkozó részét serkentik, javítják a memóriát és lassítják a korral járó mentális hanyatlást. Ráadásul a hangulatunkat is javítja, ami miatt már megéri csokit enni! 😉
- MAGVAK
A magvak rendszeres, de nem túlnyomó fogyasztása javítja a szív egészségét, az egészséges szív pedig egy egészséges aggyal áll kapcsolatban. Különösen a dió az, amelyik omega-3 zsírsavban gazdag, ezáltal pedig kifejezetten jót tesz agyunk működésének és emlékezetünk frissítésének. Egy kutatás szerint a magvak rendszeres fogyasztása nők esetében élesebb memóriát eredményez, mint azoknál, akik nem fogyasztanak magvakat.
(forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4105147/ )
+ 1. FEKETE TEA
Ha nem szereted a kávé ízét, akkor a fekete teával ugyan azt a hatást éred el! Viszonylag nagy mennyiségű koffeint tartalmaz, ami serkenti az agyműködést, élénkítő és frissítő hatású, valamint segít a szív- és érrendszer megerősítésében. Kávé helyett kortyolgass egy kis fekete teát reggelente és nap közben, ha érzed, hogy kezdesz fáradni!