A szalámik olyan hagyományos hústermékek, amelyeket sok kultúra és ország kedvel és termel. A szalámik elkészítése régi módszerek és receptúrák szerint történik, ez az ízletes húskészítmény egyedülálló ízeket és aromákat kínál. Nálunk a szarvaskolbásztól egészen a csemege kolbászig mindent megtalálsz. Válogass kedvedre a szalámik és kolbászok széles kínálatából!
De mik is pontosan a szalámik?
A Magyar Élelmiszerkönyvben pontos definíciót találhatunk erről, tehát ha egy terméken látjuk a szalámi elnevezést, akkor biztosak lehetünk a minőséget illetően. A szalámik különböző (legalább 40 mm) átmérőjűek, természetes vagy mesterséges burkolatba töltik őket. Egyenletes vastagságúak, rúd alakú termékek, amelyek a felfüggesztésnek megfelelő végén elkeskenyedhetnek, a másik végükön pedig legömbölyödhetnek. Bevonatuk: nemespenész vagy egyéb anyag,de lehetnek bevonat nélküliek is.
A szalámik összetevői lehetnek: sertés, marha, vad, baromfi, illetve egyéb vágóállatok húsa, gyártási szalonna alapanyaga, marhafaggyú, jelleg- és ízkialakító anyagok. Az érlelési eljárás lehet szárításos érlelés vagy gyorsított szárításos érlelés. Tartalmuk különböző aprítottságú, egyenletesen elkevert legalább 3 mm-es hús- és szalonna vagy faggyú mozaikok, esetenként durván őrölt fűszerszemcsék, amik tömör, rugalmas, jól összeálló, jól szeletelhető, vágásérett terméket adnak.
A Magyar Élelmiszerkönyv a szalámik élelmiszer-kategóriát két alcsoportra osztja érlelési eljárás szerint: a szárításos érleléssel, illetve érlelés-szabályozóval készültekre, és mindkét csoportban lehet penészes vagy penészmentes szalámikat találni. Mindezek érzékszervi jellemzőkben kis mértékben, kémiaiakban pedig jellemzőbben eltérhetnek egymástól. A hagyományos szárításos érlelés esetén kevesebb lehet a víztartalom (legfeljebb 29%), mint érlelés-szabályozással készült esetén (legfeljebb 34%). Eltérés lehet fehérje- és zsírtartalom terén is. Míg a szárításos érleléssel készült penészes vagy penészmentes szalámik legalább 20% fehérjetartalmúak és legfeljebb 47% zsírtartalmúak, addig az érlelés-szabályozóval készültek legalább 18% fehérjetartalmúak és legfeljebb 45% zsírtartalmúak.
Minőségi szalámik egy helyen a Coop Online Webáruházában
Fontos azonban különbséget kell tenni a rúd, illetve szeletelt szalámik között. A rúd szalámikat érdemes megkezdés előtt és után is hűvös helyen, függesztve tárolni, a megkezdett részt pedig ajánlott lefedni. Erre azért van szükség, mert a szalámi oxigénnel érintkező része elszíneződhet, itt intenzívebben szárad, és az íze is megváltozik, avasodik. Ettől függetlenül még új metszésfelületet vágva nyugodtan elfogyaszthatjuk a minőségmegőrzési idő végéig. A vákuumcsomagolt és védőgázas, valamint a csemegepultból vásárolt termékek jól lezárva több hétig elállhatnak.
A szalámik szobahőmérsékleten tartva nem romlanak meg, de nem ez az ideális tárolási mód. A benne lévő zsír állaga, íze is megváltozik, de ettől még biztonságosan fogyasztható a jelzett időpontig. A szalámi kalóriadús étel, ezért esetében fokozottan igaz: a mennyiség helyett a minőségre törekedjünk. Fogyókúra idején sem kötelező kiiktatni, hiszen karakteres ízének köszönhetően kevesebbel is beérjük belőle.
Széles választékban elérhetőek a Coop Online Webáruház kínálatában, amelyeket akár egy munkanap alatt kézhez kaphatsz!