Barion Pixel

info@cooponline.hu | +36 (30) 016-2359 | (munkanapokon 10-16 óra között) | Ingyenes kiszállítás 30.000 Ft felett! | 15 napos pénzvisszafizetési garancia! | Rólunk | Ügyfélszolgálat

farsangi szokások és hagyományok

Farsangi szokások és hagyományok

A farsang Magyarországon hagyományosan egy vidám és szórakoztató időszak, amelyet február vagy március elején tartanak. A farsangi szezon a maszkos bálokkal, jelmezes bulikkal és önfeledt tánccal van tele, ahol az emberek jelmezekbe bújnak, és másnak kiadva magukat élvezik az ünnepséget.

A magyar farsangi szokások több mint 500 éves múltra tekintenek vissza, és a tradíció szerint a téli időszak végét jelzik. Ebben az időszakban az emberek szívesen öltöznek jelmezbe, hogy önfeledten szórakozhassanak, és a vidámság, a tánc és a bulizás jegyében tartják a maszkos bálokat és bulikat is.

Sajnos sok tradíció könnyen feledésbe tud merülni, ezért, hogy továbbra is fenntartsuk a farsangi hagyományok ismeretét, elhoztunk nektek pár érdekességet, ami erre az időszakra jellemző.

 

Mohácsi Busójárás

A magyarországi farsangi szokások között a legismertebb a Busójárás Mohácson, ami már 2009 óta az UNESCO Intézményesített Nemzeti Örökség része. Ilyenkor a helyi lakosok maszkban és jelmezben vonulnak az utcán, hogy elriasszák a rossz szellemeket. A járáson táncolnak, énekelnek és hangos dobokkal és zenével szórakoznak.

Ezen a napon a felejthetetlen látványról a hagyományos, szokáshoz illő öltözet gondoskodik. A felvonulók jellegzetes fa álarcot öltenek és birkabőrbe bújnak, hogy a turisták is részesei lehessenek az élménynek. Az egyik legkedveltebb program ilyenkor az esti máglyagyújtás: a főtéren egy hatalmas máglyát gyújtanak meg, hogy a busók és a vendégek körbetáncolhassák, miközben időnként ágyúdörrenésekkel törik meg a hangos zenét.

Budapesti farsangi felvonulás

A magyar farsangi szokások között számos más jelmezes rendezvény is van, például a budapesti farsangi felvonulás, ahol a jelmezes emberek táncolnak az utcán és a parkokban.

A farsangi időszakban számos játékot is rendeznek, például arcfestést, kézműves játékokat és a farsangi dalok éneklése is egy kedvelt szórakozás, főleg a gyerekek körében.

 

Farsangi házibulik

A magyarországi farsangi szokások a családok és baráti társaságok körében is népszerűek, és sok ember rendez jelmezes bulit otthonában. A farsangi időszak a fiatalok kedvelt időszaka, akik szívesen buliznak és táncolnak egymással, akár jelmezben is.

A konfettikkel körbeszórt és csillogó szalagokkal, krepp papírokkal díszített lakásban a minél színesebb ételek és italok dukálnak, hogy a farsangi hangulathoz passzoljon.

Párválasztási időszak

A farsang régen nem csak a mulatságról szólt, de a párválasztás időszaka is volt, és egyben fontos esküvői szezon, mert húsvétkor tilos volt esküvőt tartani. Az ünnepnevek is erre utalnak: vízkereszt utáni első vasárnap = első menyegzős vasárnap, farsangvasárnap = vővasárnap.

A falvakban a legények által szervezett bálokon a lányok rokonaik közvetítésével adtak bokrétát a kiszemelt fiúknak, akik a kalapjukra tűzték a virágot elköteleződésük jeléül. A báli szezon célja az eljegyzés volt, így ha egy fiú már régebb óta udvarolt a lánynak, akkor az időszak végét általában eljegyzés követte.

 

Farsangi fánk

A farsang alatt nincs hiány gazdag, húsos levesekből, gulyásokból és babgulyásokból. A tipikus farsangi fogások között szerepelnek a borral sült, “részeges” húsok, valamint a legklasszikusabb farsangi desszert a fánk, amely tájegységenként különböző formát ölt. A szalagos fánk mellett sok helyen megjelenik a képviselő- és forgácsfánk is, valamint almából- vagy túróból is elkészítik ezt a finomságot.

A torkos csütörtök hagyománya is az ünnepi étkezésekhez kapcsolódik. Azt tartják, hogy ezen a napon zsíros, tartalmas ételt kell fogyasztani, hogy a nagyböjt alatt ne kerülhessenek tiltott hozzávalók az ételekbe. Arról, hogy eredetileg a hamvazószerda előtti vagy utáni csütörtökről van-e szó, eltérnek a vélemények, viszont az újjáélesztett tradíció Magyarországon a hamvazószerda utáni csütörtökre esik.

Összességében a farsang Magyarországon egy évszakkal kapcsolatos hagyomány, amely a vidámságot, a táncot és a szórakozást köti össze a tél elűzésével. Az emberek örömmel ünnepelik a tél végét, és várják a tavasz eljövetelét, amivel újra kivirágzik a természet, ahogy a napsütésben és színes virágok között a hangulat is!

Ha te is szerveznél farsangi bulit, akkor nézz körül a Coop Online farsangi termékei között, és rendezz egy emlékezetes eseményt februárban!

https://cooponline.hu/kategoria/farsang-2023/

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Kiemelt ajánlataink

Archívum